nuffnang

18 November 2009

Rambut cantik?Mudah sajeee~

Mau rambot cantik??
mudah sajeeee....

Ade beberape petua la asiah amal dari kecik dulu...
(hehe perasan rambot ko cantik kah asiah?,xde la ni utk kongsi saje dari pengalaman )

1.Sila la sikat rambot 100x sehari sebelum tidooo....ni asiah selalu la buat, mak suruh sebab mak cakap kalau nk rambot cantik sikat rambot 100x sehari....heh bebetul asiah pcaya tau...aaa lihatla hasilnyaaaa...miahahha...xpcaya tanya azno...sikat pun cari sikat yang ade bilah beso2 tuh...lagi satu dulu asiah ade sikat kayu tuh,,,bila sikat tu ketuk-ketuk sikit kepala...nak bagi darah jalan dan hasilnya kepala xselalu sakit....aa petua tu...kalau saya stress saya juga suka sikat rambot...xcaya tanya azno lagi...heheh

2.Sila guna santan untuk peram rambot...ni mak saya suka buat kat saya...sbb ade santan lebih kat dapo kot...tapi skrg saya malas nak wat...abes,takkan nak guna santan instant kan?nak perah santan pun cam malas.....yela tetibe ko nk bersusah payah perah santan segala pasal rambot...adoiii..malas...lagi satu bau santan tu adelah xbest utk diletak di rambot...aaa kne mandi syampooo rambot tau selepas ritual tu...hahaha ritual tu~

3.Trim rambot 2-3 bulan sekali...atleast xmo potong pun trim la ujung-ujung tu kan...sebab rambot dia cepat pjg skit kalau selalu trim....ni pengalaman la,kalau asiah xtrim rambot...pertumbuhan rambot tu ade lebih lambat dan slow.

4.Sapu rambot dengan olive oil, ni berkesan tau...tapi jgn la olive oil yang dah campur mcm2 tuh,cari yang bebetul ori olive oil...ala kalau kat pasar malam ade yang org jual kurma tu kekadang ade diorg jual olive oil ni....Kalau rambot jenis berminyak sila la basuh rambut dan syampoo lepas sapu minyak tu ye....kalau rambot tak berminyak,boleh terus je pakai...sebaik-baiknya sebelum tido malam yek...

4.Inai rambot...Ini cari daun inai ok,jangan lak cari wella ke dye2 rambot,haram ye....yela kalau rambut kasar n teruk2 sgt,boleh inai ye...alasan nk elokkan rambot...tapi ade gak org pegang haram inai rambot ni...setakat ni ,dulu asiah ade gakla inai rambot,hasilnya rambot lebih halus lepas tu....ni jalan terakhir la kalau kritikal sgt rambot korang tuh...yela...kaki cagu pun letak inai elok tau ....

5.Pakai syampooo prefer,soya tuh....aaa rambot xgugur lagi...lagi satu syampooo himalaya...elok gak....tapi kalau kowang jenis xkisah syampoo ape..dijamin ok je la syampoo ape pon...ye tak?

Sekian tima kasehhh...pasni asiah nk bagi tips camne nk hilang jerawatt....sebab dulu muka saya adelah terok jerawattt....

4 comments:

  1. salam ziarah..


    bgus the info....

    ReplyDelete
  2. enasan-heheh maceh2....sebab nak share pengalaman je...~result may vary eh?
    kang test pastu xjadi ape2,jgn marah ye.....

    ReplyDelete
  3. Mr. J @ pengerindu.com - yee...sila cuba ye...
    acu terai tes...eheheh

    ReplyDelete

juz type any of ur comments~